Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mindegy

Főoldal » Középiskola » Matematika
591
Egy háromszög két oldala 8,6 cm, illetve 9,2 cm. A rövidebb oldallal szemköz- ti szög 62°15′. Mekkorák a háromszög ismeretlen szögei és oldala?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a = 8,6 cm

b = 9,2 cm

`alpha` = 62°15' = 62,25°

A szinusztétel segítségével megtudod a másik szöget:

`a/b=sinalpha/sinbeta`

`sinbeta=(sinalpha*b)/a` = `(sin62.25*9.2)/8.6` = 0,947

`beta` = 71,22°

`gamma=180-(alpha+beta)` = 46,54°

Jöhet a koszinusztétel a harmadik oldal meghatározásához:

`c=root()(a^2+b^2-2*a*b*cosgamma)` = 7,05 cm
0