Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Köszi ha segítesz

Főoldal » Középiskola » Matematika
388
Adott y=-3x+4 egyenes és P(-10;8) pont, írd fel a ponton áthaladó és az egyenesre merőleges egyenes egyenletét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Koordináta geometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`bb"Adott:" f(x)=-3x+4 bb" függvényünk, rendezzük ax+by=c alakra:"`
`-3x-y=-4`
`"Szükségünk van a "color(red)("normálvektorára")":"`
`n(-3;-1)`
`"Mi " color(red)(g(x))" -et keressük, ami merőleges f(x)-re. Ilyenkor a"`
`"normálvektorjaik is merőlegesek egymásra, illetve g(x) normálvektorja f(x) irányvektora és fordítva."`
`"Tehát n(-3;-1) vektor tagjait felcseréljük és az egyik előjelét megváltoztatjuk."`
`"Mert ugyebár ha merőlegest szeretnénk húzni egy egyenesre, az a meredekségben így viszonyul:"`
`f(x)=ax+c -> g(x)=-frac{1}{a}+c`
`"Pontosan ugyan ezt végezzük el, csak a normálvektorokkal, tehát g(x) normálvektora:"`
`color(red)(n(1;-3)) -> n(a;b)`
`"Itt már csak behelyettesítünk a képletünkbe:"`
`ax+by=ax_0+by_0`
`x-3y=-10+(-3*8)`
`-3y=-x-34`
`color(red)(y=frac{1}{3}x+frac{34}{3})`

`bb"Desmos link:"` https://www.desmos.com/calculator/7opg7qrvjy


Módosítva: 2 éve
0