Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika,egyenletes mozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
1684
Egy hajó 18 km-t halad északra 36 km/h állandó sebességgel, majd 24 km-t nyugatra
54 km/h állandó sebességgel. Mekkora az elmozdulás, a megtett út, és az egész útra
számított átlagsebesség? (30km, 42km, 44,47km/h)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A megtett út a legegyszerűbb, 18+24=42 km.
Az elmozdulás hossza a kezdőpont és a végpont közti távolság. Ha az elmozdulást és a bejárt utat is lerajzoljuk, akkor azt látjuk, hogy egy derékszögű háromszöget kapunk, ahol az elmozdulás (ennek hossza legyen d) az átfogó, így Pitagorasz tétele szerint:

d² = 18² + 24², erre d=30-at kapjuk, tehát az elmozdulás mértéke 30 km.

Az átlagsebesség definíció szerint az összes megtett út és az összes eltelt idő hányadosa. Az összes megtett út 42 km, ezt egyszer már kiszámoltuk. Az összes eltelt időt a szakaszokból számoljuk ki;
-18 km-t haladt 36 kmk/h-s sebességgel, ezt 18/36=0,5 óra alatt tette meg
-24 km-t haladt 54 km/h-s sebességgel, ezt 24/54=12/27 óra alatt tette meg.
Az összes eltelt idő így 0,5+(12/27)=(27/54)+(24/54)=(51/54)=17/18 óra, ebből az átlagsebesség 42/(17/18)=42*(18/17)=756/17=~44,47 km/h.
0