Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszives segítsetek.Köszönöm.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
405
Egy kétjegyű szám és a számjegyeinek kétszeresének összege 45. Az azonos számjegyekkel, de fordított sorrendben írt szám négyszeres számjegyének összege 108. Határozd meg az eredeti számot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`bb"Legyenek a számjegyek:"`
`"a=tízes helyiérték"`
`"b=egyes helyiérték"`

`bb"Állítsuk fel az egyenletrendszert:"`
`{(I. 10a+b+2a+2b=45),(II. 10b+a+4*(a+b)=108):}`
`{(I. 12a+3b=45),(II. 14b+5a=108):}`
`I.*(-5) | II.*12`
`{(I. -60a-15b=-225),(II. 168b+60a=1296):}`
`I.+II.`
`cancel(-60a)-15b+168bcancel(+60a)=-225+1296`
`153b=1071`
`color(red)(b=7)`
`bb"Kifejezzük a-t az I.-es egyenletből:"`
`12a=45-3b`
`12a=45-21=24`
`color(red)(a=2)`

`bb"Az eredeti számunk tehát a "``color(red)(27)``bb" volt."`

`"Ell.: "`
`14b+5a=108`
`14*7+5*2=108`
`98+10=108`
`color(green)(108=108)`
Módosítva: 2 éve
0