Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszives segítsetek.Köszönöm.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
341
János két tizedes számot akart összeadni. Első alkalommal véletlenül elmozdította a tizedesvesszőt egy számban, és a helyes eredménynél ötször kisebb összeget kapott. A második próbálkozásra tévedésből elmozdította a tizedesvesszőt a második számban, és az eredmény 15,3-mal lett több az eredeti összegnél. Milyen számokat adott össze?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`{(x / 10 + y = (x + y) / 5),
(x + y * 10 = x + y + 15.3):}`

`cancel(x) + y * 10 = cancel(x) + y + 15.3`
`y * 10 = y + 15.3`
`y * 9 = 15.3`
`y = 15.3 / 9 = color(red)1.7`

`x / 10 + y = (x + y) / 5`
`x / 10 + y = x / 5 + y / 5`
`x / 10 - x / 5 = y / 5 - y`
`x / 10 - (2 * x) / 10 = y / 5 - (5 * y) / 5`
`(x - 2 * x) / 10 = (y - 5 * y) / 5`
`(-x) / 10 = (-4 * y) / 5`
`x = (4 * y) / 5 * 10 = (4 * 1.7) / 5 * 10 = 6.8 / 5 * 10 = 1.36 * 10 = color(red)13.6`

Ellenőrzés:
`x + y = 13.6 + 1.7 = 15.3`
`{:(x / 10 + y = 13.6 / 10 + 1.7 = 1.36 + 1.7 = 3.06),
(x + y / 5 = 15.3 / 5 = 3.06):} } ✓`
`{:(x + y * 10 = 13.6 + 1.7 * 10 = 13.6 + 17 = 30.6),
(x + y + 15.3 = 15.3 + 15.3 = 30.6):} } ✓`
0