Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszives segítsetek.Köszönöm.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
341
Két motoros versenyző körbejár egy 2500 m-es kört. Ha az ellenkező irányba mennek, percenként találkoznak. Ha ugyanabba az irányba mennek, 5 percenként találkoznak. Milyen sebességgel haladnak (feltételezve, hogy mindenki állandó sebességgel halad?)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`color(red)(s)=2500m`
`color(orange)(t_1)=60s`
`color(purple)(t_2)=300s`
`color(blue)(v_1)=?`
`color(pink)(v_2)=?`
`"Felállítjuk az egyenletrendszerünket:"`
`{(color(blue)(v_1)+color(pink)(v_2)=frac{color(red)(s)}{color(orange)(t_1)}),(color(blue)(v_1)-color(pink)(v_2)=frac{color(red)(s)}{color(purple)(t_2))):}`
`{(color(blue)(v_1)+color(pink)(v_2)=frac{color(red)(2500m)}{color(orange)(60s)}),(v_1-v_2=frac{color(red)(2500m)}{color(purple)(300s))):}`
`frac{color(red)(2500s)}{color(orange)(60s}``~~41,dot(6)`
`frac{color(red)(2500s)}{color(purple)(300s}``~~8,dot(3)`
`{(color(blue)(v_1)+color(pink)(v_2)~~41.dot(6)),(color(blue)(v_1)-color(pink)(v_2)~~8.dot(3)):}`
`"Összeadjuk az egyenleteket:"`
`(color(blue)(v_1)+color(pink)(v_2))+(color(blue)(v_1)-color(pink)(v_2))~~41,dot(6)+8,dot(3)`
`color(blue)(v_1)+cancel(color(pink)(v_2))+color(blue)(v_1)-cancel(color(pink)(v_2))=50`
`color(blue)(2v_1)=50`
`color(blue)(v_1)=color(blue)(25)frac{m}{s}`
`"Berakjuk az egyik egyenletbe:"`
`color(pink)(v_2)=41,dot(6)-color(blue)(v_1)`
`color(pink)(v_2)=41,dot(6)-color(blue)(25)`
`color(pink)(v_2)=color(pink)(16,dot(6))`
`bb"Ellenőrzés:"`
`color(blue)(25)+color(pink)(16,dot(6))=8,dot(3)`
`color(green)(8,dot(3)=8,dot(3))`



Módosítva: 2 éve
0