Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszives segítsetek.Köszönöm.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
365
Ha a téglalap hosszát 2 cm-rel, szélességét 1 cm-rel csökkentjük, a téglalap területe 8 cm²-rel változik. Ha a téglalap hosszát 1 cm-rel, szélességét 2 cm-rel növeljük, a téglalap területe 13 cm²-rel nő. Melyek voltak a téglalap eredeti méretei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`{((x-2)*(y-1)=xy-8),((x+1)*(y+2)=xy+13):}=>{(xy-2y-x+2=xy-8),(xy+2x+y-2=xy+13):}`

Rendezzük az egyenleteket egyszerűbb alakra:
`xy-2y-x+2=xy-8`

`x+2y=10=>x=10-2y`



`xy+2x+y-2=xy+13`

`2x+y=11`


Behelyettesítjük a kiemelt ismeretlent:
`2*(10-2y)+y=11`

`-3y=-9`

`color(red)(y=3)`



`x=10-2y=10-2*3=color(red)(4)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0