Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszives, segítsetek. Köszönöm.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
316
Három éve az anya háromszor idősebb volt a fiánál, 9 év múlva pontosan kétszer annyi lesz.Hány éves most az anya és a fia?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`"Az édesanya életkora: " color(red)( x)`
`"A fia életkora: " color(orange)( y)`

`{(color(red)(x)-3=3*color(orange)(y)-3),(color(red)(x)+9=2*color(orange)(y)+9):}`
`"Felbontjuk a zárójeleket:"`
`{(color(red)(x)-3=color(orange)(3y)-9),(color(red)(x)+9=color(orange)(2y)+18):}`
`"A felsőt kivonjuk az alsóból:"
(color(red)(x)+9)-(color(red)(x)-3)=(color(orange)(2y)+18)-(color(orange)(3y)-9)`
`cancel(x)+9-cancel(x)color(red)(+)3=cancel(2y)+18-cancel(3)color(orange)(y)color(red)(+)9`
`12=color(orange)(-y)+27`
`cancel(-)15=cancel(-)color(orange)(y)`
`color(orange)(y)=color(green)(15)`

`"Visszarakjuk egy egyenletbe:"`
`color(red)(x)+9=2*(color(orange)(15)+9)`
`color(red)(x)cancel(+9)=2*color(orange)(15)+2*9color(red)(-9)`
`color(red)(x)=30+18-9`
`color(red)(x)=color(green)(39)`

`bb"A megoldás tehát:"`
`"Az édesanya életkora: " color(red)( x)=color(red)(39)`
`"A fia életkora: " color(orange)( y)=color(orange)(15)`
Módosítva: 2 éve
0