Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör érintőszakaszok

Főoldal » Középiskola » Matematika
381
Egy O középpontú körhöz egy külsó P pontból két érintöt húzunk. Az érintési pontok által meghatározott 8 cm hosszú szakasz a PO szakaszt két részre osztja. Az egyik rész hossza 2 cm.

Milyen távol van a P pont a körvonaltól?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`\hat{OAX} = "arc tan" \frac{OX}{AX} = "arc tan" \frac{2}{4} \approx 26.565051`

`\hat{XAP} = 90 - \hat{OAX} = 90 - 26.565051 = 63.434949`

`XP = tan \hat{XAP} * AX = 2 * 4 = 8`

`PO = PX + OX = 8 + 2 = \color{red}10`

Arról, hogy a 2 cm-es rész miért a húrtól O fele van és nem P fele, fogalmam sincs. :(
Módosítva: 2 éve
1