Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Haromszog

Főoldal » Középiskola » Matematika
973
Egy szimmetrikus trapéz rövidebbik alapja 5 cm, hosszabbik alapja hosszabbik alapja 8 cm, magassága pedig 6 cm hosszú. Egészítsd ki a trapézt háromszöggé az ábra szerint!
* a, Mekkora a háromszög DC oldalhoz tartozó magassága?
* b, Mekkorák a háromszög oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha már a kérdező képtelen magától értelmesen feltenni a kérdést ábrával együtt így csatolom én. Amit kb 2 perc volt megkeresni.
0

A nagy alap és a kis alap közti különbség:
`BX = (AB - CD) / 2 = (8 - 5) / 2 = 3 / 2 = 1.5 cm`

A magasság és a szár közti szög:
`\alpha = "arc tan" (BX) / (CX) = "arc tan" 1.5 / 6 \approx 14.036243^o`

A kis alap fele:
`CY = (CD) / 2 = 5 / 2 = 2.5 cm`

A meghosszabbítás háromszög magassága:
`YZ = (CY) / ("tan" \alpha) = 2.5 / tan 14.036243 = 2.5 / 0.25 = \color{red}10 cm`


Upsz, b. pont kimarad, az nincs a rajzon.
`CZ = sqrt(YZ^2 + CY^2) = sqrt(10^2 + 2.5^2) = sqrt(100 + 6.25) = sqrt(106.25) ~~ color(red)10.307764 cm`
Módosítva: 2 éve
1