Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
456
Mennyi a szabályos sokszög belső szögeinek összege ha 12 oldalú a a sokszög?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, küldöm a feladat részletes megoldását!


A belső szögek összegének kiszámítását az alábbi képlet alkalmazásával végezzük:

(n–2) • 180°

Azért kell 180°-kal megszorozni, mert az egy csúcsból húzható átló(k) n–2 darab háromszögre bontja/bontják a síkidom területét, és tudjuk, hogy minden háromszög belső szögeinek összege 180°.


Mivel a feladatban 12 oldalú sokszögről van szó, ez azt jelenti hogy a síkidomnak 12 szöge van, tehát n = 12.

Behelyettesítjük a képletbe ezt a számot, majd elvégezzük a számolást:

(12–2) • 180° = 10 • 180° = 1800°

Tehát a 12 oldalú szabályos sokszög belső szögeinek összege 1800°.
0