Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SZENT PÉTER ESERNYŐJE (GREGORICSOK)

64
Légyszi valaki tudna erre a kérdésre válaszolni?
1. Miért nem találtak a rokonok Gregorics Pál halála után nagy vagyont?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
EBBEN A SZÖVEGRÉSZBEN MEGTALÁLOD A VÁLASZT A KÉRDÉSEDRE!

Hogyan és miért éppen így akarja megmenteni a vagyonát Gregorics Pál?

Amikor kis Wibra Gyuri megbetegedett, Gregorics nagyon megijedt. Azt hitte a fiú megfog halni. Mivel az orvos a fiú betegségénél mérgezési tüneteket állapított meg, Gregorics elgondolkodott, s végül arra az egyetlen logikus következtetésre jutott, hogy testvérei keze van a dologban, akik így akarták megkaparintani az örökségét. A fiú halálával megoldódna az öröklés problémája is.
Gregorics ezért megállapított egy új rendszert, a védelem taktikáját. Elhatározta, hogy minden áron megvédi a kis Gyurikát kapzsi rokonaitól. Ezt pedig szerinte csak úgy teheti meg, hogy nem veszi feleségül a gyerek anyját Wibra Annát és nem törvényesíti a gyereket. Bár imádta a gyereket, innentől kezdve úgy tett mintha nem szeretni többé. Még a fiúra is ráparancsolt, hogy szólítsa őt ezentúl tekintetes úrnak, és ne szeresse többé. Amikor pedig a fiú nagyobb lett elküldte Szegedre tanulni, hogy minél messzebb tudhassa a rokonoktól. Ezzel próbálta meg elkerülni, hogy a testvérei továbbra is potenciális ellenséget, vetélytársat lássanak benne. A házasság meghiúsulásában valójában az is szerepet játszott, hogy Anna leesett egy létráról és örök életére megsántult. Tehát már nem feltétlenül felelt meg egy vagyonos ember feleségének.

Közben egy furfangos tervet eszelt ki, amivel megtévesztheti testvéreit, de Gyuri anyagi biztonságát is el tudja érni. Pénzzé tette minden vagyonát, a bécsi házat eladta száznyolcvanezerért, a privoreci birtokot hetvenötezerért, ami összesen egynegyedmillió forint. tette mindezt azért, hogy a pénzt azután egy bankba tehesse, és odaadhassa a fiának. ,,Egy bankutalvány lesz az öröksége, egy darabka papiros, amit senki se lát, amit a mellény zsebébe eltehet, s mégis gazdag ember lesz belőle.” Eközben mindenfelé azt híresztelte, hogy azért kellett eladnia mindenét, mert egy nagy uradalmat vett Csehországban. Ez persze nem volt igaz, csupán a kapzsi rokonok számára volt kitalálva.
Annak érdekében pedig, hogy testvéreit még jobban megtévessze, kőművesekkel befalaztatott egy hatalmas üstöt a „Libanon” falába, ami tele volt mindenféle vassal és fémhulladékkal. A „Libanon” egy libanoni cédrusokkal körülvett kis birtok egy kőházzal, ami Gyuri öröksége volt. Gregorics számított arra, hogy a vasüst története eljut majd, testvérei fülébe azok pedig kapzsiságból egymásra licitálva próbálják majd megszerezni a kis kőházat. Ez pedig így is lett és 10 évig tartó per lett belőle.
A műből az is kiderül, hogy az esernyő még kém korában Gregorics az álruhájának a része volt s feltehetően ebben az ócska esernyőben hordozhatta a fontos sürgönyöket és jegyzékeket. Az viszont egyszer sem hangzik el, hogy az ernyő nyelében titkos rekesz van. Ez mindvégig csak találgatás. Gregorics soha nem erősíti meg, de nem is cáfolja.
Ami biztos, hogy vagyonát, amit fiának szánt bankbetétben tartja. Az viszont, hogy az utalvány az esernyő nyelében egy titkos rekeszben lenne, már csak legenda.
A titkos rekesz gondolata azért foglalkoztatta az embereket és felnőtt korában Gyurit is, mert az öreg soha nem volt hajlandó megválni az ernyőtől. Mindig féltve őrizte és mindenhová magával vitte. Még a halálos ágyán is magához kérette. Mivel az emberek nem találtak magyarázatot Gregorics ernyő iránti érthetetlen ragaszkodásához, így egy logikus magyarázatot próbáltak keresni. Ez volt a tikos rekesz.
Gregorics halála előtt még magához hívatta a közjegyzőt, Sztolarik János urat és egy bepecsételt iratnyalábot húzott ki a zsebéből: -Ebben a végrendeletem van, Sztolarik úr. Azért hívattam, hogy átadjam megőrzés végett.
Az esernyő sem Gregorics életében, sem halála után nem kerül Gyurihoz (A sürgönyt nem tudták időben feladni). Az ernyő elveszíti mitikus szerepét. Most már csak egy sima, kopott ernyő, amit Müncz Jónás – a fehér zsidó – vásárol meg Gregorics többi hasznavehetetlen holmijával együtt.

Tény hogy Gregorics Pál valóban szereti, sőt rajong a fiáért. Minden szempontból igyekszik biztosítani a fia jövőjét. A célja érthető és dicsérendő, de sajnos célja eléréséhez nem a megfelelő eszközöket alkalmazza. Erről nem tehet, mivel ez jellemének szélsőségekre hajlamos tulajdonságaiból ered. Ezek a különcségek viszont a jövőben inkább megnehezítik fia Wibra Gyuri életét, nem pedig megkönnyítik.

1