Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
320
egy vízszintessel 60fokos szöget bezárva elhajított test 80m vízszintes út megtétele után éri el ismételten a talajt   a,mekkora a test kezdősebessége, mennyi ideig volt a levegőben es milyen maximalis magassagra emelkedett?  b, az elhajítás helyétől milyen messze volt a test 4 s múlva?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Lássuk mit tudunk:
φ=60°
d=80m
Ahhoz hogy tovább tudjunk számolni ismernünk kell a kezdő sebességet:
v0=?
v0y=v0sin(60°) sin(60°)=0,866
v0x=v0cos(60°) cos(60°)=0,5=1/2
Van nekünk egy ilyen összefüggésünk:
d=2v0xv0y/g=2v0cos(60°)·v0sin(60°)/g
Behelyettesítjük d-t és a cos(60°) és 2 kiütik egymást, így marad:
80=0,866v02/9,8
0,866v02=784
v0= 784/0,866  900 ≈30m/s
v0=30m/s a test kezdősebessége.
t=v0y/g ⇒ Felérés a maximális pontra, tehát a teljes idő 2t=T
T=2v0y/g2·26/9,8≈5,3s
T=5,3s időt töltött összesen a levegőben.
hmax=v0y²/2g26²/19,6676/19,6≈34,5m
hmax=34,5m a maximális elért magasság.
t1=4s
v0x=v0cos(60°)=30m/s·0,5=15m/s
d1=v0xt1=15·4=60m
d1=60m távolságot tett meg a test 4s elteltével.

Módosítva: 2 éve
0