Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gravitációs mozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
304
Egy függölegesen fellött rakéta indulása és ismételt visszaérkezése között összesen 20 s telik el.
a) Milyen kezdösebességgel indult a rakéta, és milyen maximális magasságra emelkedett?
b) Mennyi ido alatt és milyen sebességgel ér fel a rakéta 300 m magasra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
T=20s - Viszont ugye 10s fel és 10s le, erre figyelni kell, nevezzük el T/2-t t1-nek, t1=10s
a=g=9,8m/s2
hmax=?
hrész=300m
v0=?
-------------------------------------------------------------
a,
v0=at ⇒ v0=9,8m/s2·t1=98m/s2
hmax=at12/2=980/2=490m

b,
Legyen a szükséges idő trész, ugyebár trész≤10s így a képlet:
hrész=v0·t-t2rész·g/2
Behelyettesítve:
300m=98trész-4,9t2rész
Másodfokú egyenletre rendezve:
-4,9t2rész+98trész-300=0
Másodfokú egyenlet megoldóképletével:
D=98²-4(-4,9)(-300)=9604-5880=3724 √D=61
trész|1|2=-98±61/-9,8
trész|1=-98+61/-9,8=3,78s
trész|2=-98-61/-9,8=16,22s>10s≠trész
trész=3,78s
v1 a hrész elérésekor elért sebesség:
v1=v0-gtrész/2=98m/s2-9,8m/s2(3,78s)2=98m/s2-37m/s2=61m/s2
v1=61m/s2

Módosítva: 2 éve
0