Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
1096
Egy kártyajátékos elveszti pénzének a felét,majd nyer 50 forintot. Azután elveszti meglevő pénzének ötöd részét,majd nyer 40 forintot. Később elveszti meglevő pénzének tatod részét és még 50 forintot. Így 350 forintja marad. Mennyi pénzzel ült le játszani:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Felírhatunk egyenletet is, vagy lejátszhatjuk a dolgot visszafelé. Nézzük az utóbbit:

- elveszített 50-et, így lett 350, tehát addig 400 volt
- elveszítette a hatodát, így lett 400, tehát addig 400/(5/6)=480 volt
- nyert 40-et, így lett 480, tehát addig 440 volt
- elveszítette az ötödét, így lett 440, tehát addig 440/(4/5)=550 volt
- nyert 50-et, így lett 550, tehát addig 500 volt
- elveszítette a felét, így lett 500 tehát addig 1000 volt

Tehát kezdetben ezer forintja volt.

Egyenlettel: `((x-x/2+50)*4/5+40)*5/6-50=350`. Ellenőrizheted, hogy ebből is 1000 jön ki.
0