Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIA SOS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
378
Tudnátok segíteni hogy ezeket hogy számoljuk ki pontosan? Mit mivel hogyan szorzunk, osztunk stb..


800 cm³ 1,2mol/dm³ koncentrációjú H3PO4 oldatban hány gramm foszforsav van?

Hány mol/dm³ koncentrációjú a 10,5 tömeg%-os HCI oldat, ha a sűrűsége 1,07 g/cm³?

Hány gramm cukorból és hány gramm vízből készült a 2400 gramm 12 tömegszázalékos cukoroldat?

252 gramm HNO3 mekkora térfogatú 2 mol/dm³ koncentrációjú oldatban van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha mólokról van szó, akkor mindig kezdd a moláris tömegekkel:

1,

`M_(H_3PO_4)` = 98 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van 1,2 mol foszforsav

800 `cm^3` oldatban van `800/1000*1.2` = 0,96 mol foszforsav, aminek a tömege `0.96*98` = `ul("94,08 g")`.

2,

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

100 g oldatban van 10,5 g HCl

Az oldat térfogata:

`V=m/rho` = `100/1.07`

`100/1.07` `cm^3` oldatban van `10.5/36.5` mol HCl

1000 `cm^3` oldatban van `1000/(100/1.07)*10.5/36.5` = 3,08 mol HCl

Az oldat `ul("3,08 " (mol)/(dm^3))`-es.

3,

100 g oldatban van 12 g cukor

2400 g oldatban van `2400/100*12` = `ul("288 g")` cukor, a többi víz, vagyis 2400-288 = `ul("2112 g")` víz.

4,

`M_(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`

1000 `cm^3` oldatban van 2 mol salétromsav, ami `2*63` = 126 g

Mennyi oldatban van 252 g salétromsav?

`V=252/126*1000` = 2000 `cm^3`

Az oldat térfogata `ul("2 "dm^3)`.
0