Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszi segíts!

Főoldal » Középiskola » Matematika
315
Egy derékszögű egyik befogója 4 dm, átfogója 12 dm hosszú. Számítsa ki a másik
befogó hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, küldöm a feladat részletes megoldását!


Mivel ebben a feladatban is derékszögű háromszögről van szó, az ismeretlen befogót szintén a Pitagorasz-tétel alkalmazásával számítjuk ki.

A Pitagorasz-tétel képlete:
a² + b² = c²


A feladatban megadott adatok:
a = 4 dm
c = 12 dm
b = ?

Tehát nekünk a b-vel jelölt befogó értékét kell kiszámolnunk.


Behelyettesítjük a képletbe az ismert adatokat, utána levezetjük az egyenletet:

4² + b² = 12²
b² = 12² – 4²
b² = 144 – 16
b² = 128 /gyökvonás
b ~ 11,31


Tehát a háromszög másik befogójának két tizedesjegyre kerekített hossza 11,31 dm.
0