Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek segitséget kérek

Főoldal » Középiskola » Matematika
304
Egy derékszögű egyik befogója 12 cm, átfogója 13 cm hosszú. Számítsa ki a másik
befogó hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, küldöm a feladat részletes megoldását!


Mivel derékszögű háromszögről van szó, az ismeretlen befogó a Pitagorasz-tétel alkalmazásával számítható ki.

A Pitagorasz-tétel képlete:
a² + b² = c²


A feladatban megadott adatok:
a = 12 cm
c = 13 cm
b = ?

Tehát nekünk a b-vel jelölt befogó értékét kell kiszámolnunk.


Behelyettesítjük a képletbe az ismert adatokat, utána levezetjük az egyenletet:

12² + b² = 13²
b² = 13² – 12²
b² = 169 – 144
b² = 25 /gyökvonás
b = 5


Tehát a háromszög másik befogója 5 cm hosszú.
0