Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
467
1. Egy dobozban 60 golyó van, pirosak és kékek. Tudjuk, hogy annak valószínűsége, hogy - becsukott szemmel elsőre pirosat húzunk 3/5. Mennyivel kellene a dobozban lévő kék golyók számát csökkenteni, hogy az előbb említett esemény valószínűsége 4/5 legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha 3/5 a piros esélye akkor a 60 golyóból 36 piros és 24 kék.

36+x/60+x = 4/5 egyenletet kell megoldanod
x=60
Tehát 60 pirosat kell még hozzádadni, hogy a keresett valószínűség 4/5 legyen.

Ellenőrzés: 36+60=96 piros, 96/120=4/5

Egyszerűbb megoldás: A piros esélye 4/5 akkor a kék esélye 1/5. Mivel 24 db kék golyónk van ezért 24·5=120 golyónak kell lennie. 120-60=60 ezért 60 piros kell még.
1