Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szent Peter esernyoje kivonat, tartalom

65
A MEK által megosztott pdf szerint az első 40 oldal feldolgozva. Az első 40 oldal, nem az egész, mert csoportmunkáztunk s én csak ezt a rész kaptam. A kivonathoz tartozott ppt (powerpoint bemutató) is így lehetnek kihagyások stb... de remélem tudtam segíteni :DD

A legenda
Viszik a kis Veronkát
A történet Haláp faluban kezdődik, ahol meghalt az özvegy tanítóné. A tanítónének volt két gyereke, egy két éves Veronkának nevezzett lánya és egy papnak szegődött fia, aki nemrég lett állandó plébános egy Glogova nevű faluban. A kislánynak mivel se anyja, se apja már nem volt és testvére se volt ott, ezért a bíró úgy döntött, hogy a tizedes vigye minden nap más, más falusi gazdákhoz.
Egy nap nagy híre ment a faluban, hogy Billeghi Máté és Koczka Ferenc Besztercebányára mennek, hogy adják el a búzájukat, mondván, hogy arrafelé még nem olyan okosak a zsidók, mint náluk. Kapott is a jó alkalmon Nagy Mihály, a falu bírója, és azt mondta nekik, hogy ha viszik a gabonájukat, akkor vigyék el Veronkát is a papnak Golgovára. A két gazda próbált mindent kitalálni, hogy nem esik arra, nagy kerülő, de a bíró azt mondta, hogy “arra kell esnie, punktum”. A két gazda így veronkával és a libáva, mint örökséggel indult el Besztercebányára.

Glogova régen
Miszáth Kámán is járt Glogován, még 1873-ban. Szerinte Glogova sovány, kietlen vidék, a kopár hegyek közt fekszik, egy szűk völgyben meglapulva. Nincs országút a közelében, nemhogy vasút. Egy kávésmasina járkált Beszterce és Selmecbánya között, de az se érintette Glogovát.
Mikszáth Kálmán pont akkor járt Glogován, mikor meghalt a régi pap, annak a hagyatékát vették fel a szolgabíróval. Ha már ott voltak elmentek az iskolát is megnézni. A tanító az udvaron várta őket, akit Majzik Györgynek hívtak. Mikor hazamentek akkor híre jött, hogy valami új papot kaptak Glogovára. A szolgabíró megjegyezte, hogy így legalább a mester (a tanító) nem lesz már egyedül nyaranta.

Az új pap Glogován

A fiatal pap nem sok holmival jött Glogovára, egy csomag ágyneművel, és még pár aprósággal. Az előző pap rokonai mindent elvittek, csak egy kutyát hagytak ott, akit Visztulának hívtak.
Az egyházfi megmutatta új otthonát, a négy csupasz falat, az üres istállót és ólokat. A pap a tanítóhoz ment, mert ott volt a lakása, míg a plébánialakot kicsit rendbeszedi.
A Jankó elkezdett érdeklődni, megtudakolta, hogy mennyit fizetnek a papnak, hogy mennyi lélek van a faluban, azt is megtudta, hogy mindenkinek annyi földje lehet, amennyit meg tud művelni, és, hogy ez azért van, mert még mindig tagosítatlan a glogovai határ.
Jankó nekikezd a lakása rendbehozatalához, amit egy volt iskolatársa segítette némi kölcsönnel, hamar be is költözött.
Másnap reggel valaki megzörgette az ablakot. A pap gyorsan fölriadt az álmából, s kiment, hogy megnézze ki az. Billeghi Máté volt kint, Haláp faluból, Jankó szülőfalujából. Elujságolta, hogy édesanyja meghalt és, hogy hozta az örökséget és Veronkát, kit még Jankó nem ismert, soha nem is látta őt, mert csak még két éves volt, és Jankó is két éve volt otthon, apja temetésén.
Miután elment Billeghi, Jankó gyorsan elfutott imádkozni, akkor pont két öreganyóka meszelte a belsejét, az oltárnál. A pap nem ment az oltárhoz, hanem kívül, a szentelt víz tartó mellet térdepelt le.
Az esernyő és Szent Péter

A pap sokáig imádkozott, újra és újra kezdve, hogy tegyen vele csodát az Isten.
Közben, mivel ősz volt, a nagy meleg után, hirtelen beborult az ég, nagy fekete felhők gyültek össze, és vihar keletkezett. Mikor ezt a pap meghalotta, mint az őrült rohant a háza felé, majd mikor odaért igen elcsodálkozott a látványra, ami fogadta. A kosár ott állt még most is az udvaron, de a gyerek szárazon maradt, ugyanis egy nagy, fakó, piros szövetű esernyő volt a kosár fölé borítva. Tele volt foltokkal az esernyő.
A pap megkérdezte a dolgozó falusiakat, hogy ki tette oda az esernyőt, de senki sem tudta a választ. Egyszer Adamecz Mátyásné megszólalt, és azt mondja, hogy látta, hogy az esernyő az égből ereszkedett le a gyerekre.
Később, pedig Kvapka Pál, a harangozó azt mondta, aki egy szavahihető ember volt, hogy egy öreg zsidó volt az, akinek egy kampós végű bot volt a kezében, de persze mindenki Adamecznének hisz, így a harangozó nem is nagyon erőlteti ezt a változatot.
A babonás emberek gyorsan elkezdik terjeszteni a hírét, hogy maga Szent Péter tette Veronka feje fölé az esernyőt.
A nagy hírt meghalván az asszonyok gyorsan süteményekkel kopogtatnak a pap ajtaján, hogy megnézhessék a kis Veronkát. Adameczné fel is ajánlotta, hogy odaköltözik a paphoz és főzni fog minden nap ingyen. Persze ezt nem azért csinálta, mert olyan nagylelkű, hanem azért, mert így a pletykás asszony az események központjában lesz.
Aznap este annak is híre megy, hogy meghalt a gazdag Gongoly Mihályné. Temetés közben eleredt az eső így a pap az esernyő alatt ment a szertartás alatt. Nem sokkal később meghalt Srankó János is. Mivel az előző temetésnek nagy híre volt, hogy milyen uriasan temették el Mihálynét, így az új halott felesége is azt akarta, hogy ugyan olyan legyen az ura temetése, mint az előbbi. A pap nagyot kacagott, mikor meghalotta, hogy azt akarják, hogy az esernyő alatt temessen szép napos időben, de kapott egy kis pénzt és végűl mégis sikerült rávenniük, hogy az alatt temessen.
A temetésen az egyik ember, aki vitte a koporsót megbotlik és a koporsót elejtik. A nagy csattanásra, hirtelen Srankó János felébredt. Ez milyatt az esernyő csodatevővé, a története legendává válik.
Nagy híre lesz a környéken a csodatevő esernyőnek. Egyre többen mennek el Glogovára megcsodálni, és még tiz falu messzire is elhívják a papot, hogy temesse el a nemesebb embereket.




2. A Gregoricsok
Itt a másik cselekményszálra lépünk át, ami Gregorics Pál és fia Wibra Gyuri történetét mutatja be.
Nincs időpont jelentése: Az előző fejezet előtt kezdődik pár évvel, de utána ér véget.



A tapintatlan Gregorics

Gregorics Pált senki sem szerette, mindenki tapintatlannak hívta, ami nem is csoda, hisz érdekes egy ember volt. A nép babonás hite milyatt is rosznak vélték, mert vörös haja volt és azt mondták, hogy „veres ember egy se jó”.
Gregorics próbálta örökké bebizonyítani, hogy ő igenis egy jó ember, de bármit is csinált az emberek rossznak, pazarlónak nézték.
Amikor drága szivarokat szívott pazarlónak hívták, mikor peddig olcsót akkor sporlósnak. Mikor többet fizetett egy jegyért, mint a főispán, akkor dicsekvőnek nevezték. Amikor nem vállalt munkát, mert nélküle is megtudott élni akkor lusta volt a nép szerint, mikor peddig munkát válllalt akkor szégyentelen, mert elveszi más szegény ember elől a munkahelytet.
Gregorics meg akart házasodni, de testvérei (Gáspár, Boldizsár és egy lány) ezt sose hagyták, hogy az örökséget csak nekik tudja átadni Gregorics ha meghal. Ha valahol Pál próbálkozni akart akkor testvérei mindig rosszat híreszteltek rolla.
Mikor kirobbant az 1848-as szabadságharc Pál be akart állni katonának, de elutasították egeszségi állapota és élatkora milyatt. De erre nagyon büszke volt, hogy megpróbálta és ezt elujságolta egy őrnagynak, aki azt mondta, hogy a kétségtelenül a kémszolgálat a legveszélyesebb foglalkozás. Így kém lett Gregorics Pálból
Nagyon jó kém lett, mondták is, hogy még ma is sokan megemlegetik az öreg katonák a vörös esernyős emberkét, aki vakmerően tudott keresztűlhatolni az ellenséges vonalokon.
Kémkedése után visszamegy Besztercebányára, de mogorva, emberkerülő természetű lett.
Az emberek azt mondták, hogy kémkedése során a titkos üzeneteket mindig az esernyő üreges nyelébe rejtette, aminek a regény végén jelentős szerepe lesz.
Gregorics nem volt híres a nők körében továbbra sem, így szolgálóleányánál próbálkozott, később gyerekük is lett, bár igaz, hogy nem házasodtak össze.
Gyereke megszületése után is mindig kezében volt a piros ernyő, amit mindenhova magával vitt.
Testvérei megtudták, hogy a fia született, akit Wibra Györgynek neveztek el. Aminek nagyon nem örültek.

Gyanús jelenségek
Sok idő telt el, Gyuri megnőtt. Mivel appja s anyja próbálta őt titokba tartani, így magántanárhoz járt, akit Kupeczky Mártonnak hívtak. A tanár azt mondta, hogy a fiú nagyon okos, tehetséges gyerek.
Pál el akaja venni Annát, hogy végre törvényes házasság legyen közöttük, de ekkor Gyuri nagyon megbetegedik, az orvos meggyógyítja, de azt mondja, hogy mérgezésnél előforduló tünetek voltak.
Gregorics Pál nagyon mérges lett, hisz úgy gondolta, hogy testvérei akarták megölni fiát, hogy ők kapják az örökséget. Ez milyatt a fiát Szegedre küldi, jó messzire, hogy testvérei nehogy megöljék.
Pál elkezdi eladni birtokait, és az a hír terjed el, hogy Csehországba akar költözni, pedig igazából csak Gyurit látogatja meg.
Egyszer, mikor Szegeden fiával csónakázott az esernyő a vízbe esett és 100 forintot kínált annak aki megtalálja, ami akkoriban nagy összegnek számított, de szerencsére megkerült.

Gregorics Pál halála és hagyatéka
Pár év mulva Gregorics Pál hasfájásra kezdett panaszkodni, és majd alszik egyet. Majd elmesélte Annának, hogy az álmában egy ló volt, akire testvérei alkudoztak, majd hirtelen megjelent a halál és közölte. hogy a ló az övé, addig maradhat, amíg a boltba vesz egy kötőféket.
Gregorics úgy gondolta, hogy már nincs sok ideje hátra ez az álom milyatt. Annával sürgönyöztet egy levelet Gyurinak, aki Szegeden volt, hogy azonnal jőjjön haza. Anna nem adta fel a sürgönyt, mert úgy gondolta, hogy nincs nagy baj Pállal.
Gregorics ez után elküldi az inasát, Matyit, hogy szerezzen egy üstöt és két kőművest. A ház mögött van egy kis kőház, amit Libanonnak hívnak, Gregorics ebben a házban csináltat egy falba egy üreget
Pál állapota egyre jobban romlik, folyamatosan azt kérdezi, hogy érkezett-e meg a fia, de viszont Anna nem meri bevállalni, hogy nem küldte el a sürgönyt.
Gregorics Pál az utolsó pillanataiban, azt kéri, hogy Anna tegye rá a homlokára a kezét, de mikor rá tette nem tetszett neki, mert nem volt elég simma, a fia kezét akarta, mert „az olyan puha és olyan meleg...”


Itt nem ér véget Mikszáth Kálmán leghíresebb regénye, de az első 40 oldal igen
(ha ez az utolsó dolog amit be kell mutassunk akkor): és nem csak az első 40 oldal, hanem a mi bemutatónk is.


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
(Ez nem válasz, hanem hozzászólás a kérdéshez.)

Szép, szép, de attól tartok rossz módszert választottál a közzétételre. Ha lekerül a nyitólapról, már senki sem fog ránézni. Legalábbis az észrevételem szerint az oldal tagsága nem igazán jeleskedik a kereső használatában. (Mondjuk ez valahol érthető is, mert a rengeteg „Csatoltam képet” kérdés erősen csökkenti a kereső hatékonyságát.)

Ha rendszeresíteni szándékozol az ilyen leírások közzétételét, esetleg gondolkozz el egy ingyenes blog vagy wiki oldal használatán, ami aztán listát is vezessen az írásaidról, tetszésed szerint kategorizálva őket. (Ráadásul ott címeket és alcímeket is használhatnál. Egyéb formázási lehetőségeket nem is említve.)
2