Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Táblázat

Főoldal » Középiskola » Kémia
1129
segítsetek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
1.
2NaHCO₃ = Na₂CO₃ + H₂O + CO₂

2.
NH₄HCO₃ = NH₃ + H₂O + CO₂

3.
(NH₄)₂CO₃ = 2NH₃ + H₂O + CO₂
0

4.
CaCO₃ = CaO + CO₂

5.
2KMnO₄ = K₂MnO₄ + MnO₂ + O₂

6.
2HgO = 2Hg + O₂
0

1.,
A nátrium-hidrogén-karbonát (szódabikarbóna) hő hatására nátrium-karbonátra, vízre, és szódára bomlik (ezek fújják fel a sütit sütéskor):
2NaHCO3=Na2CO3+CO2+H2O

2.,
Ammónium-hidrogén-karbonát (szalalkáli) esetén detto, annyi hogy itt még ammónia is keletkezik, ami szintén segít felfújni a sütit, viszont rettentő büdös:

NH4HCO3=NH3+CO2+H2O

3., Ammónium-karbonát esetén is hasonló, viszont ekkor kevesebb víz keletkezik fajlagosan:

(NH4)2CO3=2NH3+2CO2+H2O

4., A kalcium-karbonát (mész) hevítés hatására oly 1000 °C-on CO2-t veszít és égetett mész, azaz kalcium-oxid keletkezik:
CaCO3=CaO+CO2

5., A kálium-permanganát (hipermangán) melegítve oxigént fejleszt miközben ő maga kálium-permanganáttá és mangán-dioxiddá alakul:

2KMnO4=K2MnO4+MnO2+O2

6., Higany-oxid melegítve szintén oxigént fejleszt, egész egyszerűen elbomlik:

2HgO=2Hg+O2

7., vas(III)-hidroxid hevítve vizet veszít:

2Fe(OH)3=Fe2O3+3H2O

8., A réz-szulfát (ha kristályvizes) melegítés során először leadja kristályvizét (a kék cucc kifehéredik):

CuSO4×7H2O=CuSO4+7H2O

További hevítésre pedig el is bomlik, bár ehhez már nagyon nagy meleg szükséges:

CuSO4=CuO+SO3
0