Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
372
Írd fel a (x-2)²+ (y-3)²=4 egyenletű körnek az E (2;5) pontjába húzható érintő egyenletét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek, kör egyenlet, kör
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Könnyen megtudhatjuk, hiszen a sugár `r=2 \ cm` hosszú. A kör középpontja `(2;3)` a megadott pont pedig `(2,5)` Ami ugye azt jelenti, hogy `x` tengelyen 2-nél `y` tengelyen 5 nél helyezkedik el. Azaz a körön. Így az egyenes egyenlete mivel a pont rajta van a körön: `y=5`

Onnan tudjuk, hogy egy adott pont rajta van-e a körön, hogy a pont koordinátáit behelyettesítjük a kör egyenletébe. Ha fennáll az egyenlőség rajta van. Ha nem akkor nincs.

Ez esetben rajtavan hiszen:

`(2-2)^2+(5-3)^2=4`

`4=4`

Az ábra csak szemléltetés céljából készült: https://www.geogebra.org/calculator/gpwvfgu3


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
1