Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
487
Írjuk fel a kör egyenletét ha adottak O középpontjának koordinátái, valamint e érintőjének egyenlete! O (2;3) e: y=-3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika kör egyenlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A megadott egyenes `y=-3` mivel a meredeksége 0 így biztos, hogy párhuzamos `x` tengellyel azaz merőleges `y` tengelyre. Így csak `-3` nál `x` tengelyel párhuzamosan húzol 1 egyenest.

A kör közzéppontja és az egyenes közötti távolság adja a sugarat amit szintén könnyen megtudhatunk, hiszen a középpont `y` kooridinátája `3` míg az egyenes `-3`-nál helyezkedik el így a kör sugara `3+3=6 \ cm`

A kör egyik alapegyenletébe behelyettesítve az adatokat.

`(x-u)^2+(y-v)^2=r^2`

Ahol az `u` adja meg a kör középpontjának `x` koordinátáját. A `v` pedig az kör középpontjának `y` koordinátáját. Az `r` pedig értelemszerűen a sugár.

Így a kör egyenlete:

`(x-2)^2+(y-3)^2=6^2`

`color(red)((x-2)^2+(y-3)^2=36)`


Az ábra csak a szemléltetés céljából készült: https://www.geogebra.org/calculator/xr7edr7m


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
2