Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Írd fel a megadott függvény grafikonjához az adott pontban húzott érintőjének egyenletét!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
282
f(x)= e^-x
a0=1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
függvény, analízis, érintő, differenciálás
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A megadott függvény deriváltja: `f(x)=e^(-x)=>f'(x)=-e^(-x)`

Ezután meghatározzuk a meredekséget: `f'(1)=-e^(-1)=-1/e`

Ezután számoljuk ki az `f(x)` függvény értékét, amikor `x=1` és így megkapjuk majd az érintő egy pontját.
`f(1)=e^(-1)=1/e`

Alkalmazzuk az értintő alapegyenletét, behelyettesítünk, rendezzük, és örülünk a megoldásnak.

`y=mx+b`

`1/e=-1/e*1+b` ebből `b=1/e+1/e=2/e`

`color(red)(y=-1/ex+2/e)`


Az ábra csak a személéltetés céljából készült: https://www.geogebra.org/calculator/kcnfdukz
2