Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Differenciálható-e ez a függvény?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
316
Ha igen, add meg a függvény grafikonjához húzható érintő egyenletét.
f(x)= x 
x0=4
Határértékkel kiszámoltam a feladat első részét, 1/4 jött ki. Az érintőt nem tudom kiszámolni. Valaki segít a levezetésben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
függvény, érintő, differenciálhatóság
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Hello, bocsi a késői válaszért!

Az első jó, ugyebár a deriváltja az f(x)= x =x1/2 függvénynek:
f'(x)=1/2 · x1/2-1=1/2 x 
x0=4 pontban pedig:
f'(x0)=1/2 4 =1/4

Az érintő egyenlete:
f(x)=f′(x0)(x−x0)+f(x0

Behelyettesítünk:
f(x)=1/4(x-4)+2
f(x)=1/4x-1+2
f(x)=1/4x+1

Ez tehát az érintő egyenlete.
Módosítva: 2 éve
2