Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek - geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
357
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, egy feladatban.
A trapéz alapja 10cm. Magassága 4cm. Középvonala 7cm. Szerkezd meg és a párhuzamos oldalt számold ki. Szárai egyenlőek, ezt is számold ki. Végül a Kerületét és területét is számold ki.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kis alap:
`c = k * 2 - a = 7 * 2 - 10 = 14 - 10 = 4`

A kis alapot határoló D pontból behúzzuk a nagy alapra merőleges magasságot egy X pontba. Az AXD derékszögű egyik átfogója a trapéz magassága, a másik átfogója:
`x = (a - c) / 2 = (10 - 4) / 2 = 6 / 2 = 3`

Az AXD háromszög átfogója a trapéz szára:
`d = \sqrt{m^2 + x^2} = \sqrt{4^2 + 3^2} = \sqrt{16 + 9} = \sqrt{25} = 5`

Így már megvan minden a további számításokhoz:
`K = a + b + c + d = 10 + 5 + 4 + 5 = 24`
`T = k * m = 7 * 4 = 28`
1