Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
955
Oldd meg az egyenletet a valós számok halmazán! √4x+13=2x+5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`sqrt(4x+13)=2x+5`

`4x+13=4x^2+20x+25`

`0=4x^2+16x+12`

`0=x^2+4x+3`

`0=x*(x+3)+x+3`

`0=(x+3)*(x+1)`



`x_1+3=0=>x_1=-3`


`x_2+1=0=>x_2=-1`



`sqrt(4*(-3)+13)=2*(-3)+5`

`1ne-1` Nem megoldás!


`sqrt(4*(-1)+13)=2*(-1)+5`

`3=3` Megoldás!


Tehát az egyetlen helyes megoldás `color(red)(x_2="-1")`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0