Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek legyszi hogy kell ezt felírni egyenletbe?

Főoldal » Középiskola » Matematika
3283
Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 13. Ha a számot 12-vel osztjuk,akkor a hányados megegyezik a szám utolsó számjegyével,a maradék pedig ennél 2-vel kisebb. Melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel nincs túl sok választási lehetőség, ezért akár össze is lehet szedni a kritériumoknak megfelelő kétjegyű számokat: 49, 58, 67, 76, 85, 94, ezeket szisztematikusan végignézzük:

49:12=4, marad az 1, nem jó.
58:12=4, marad a 10, nem jó.
67:12=5, marad a 7, ez sem jó.
76:12=6, marad a 4, ez lesz a nyerő, de nézzük meg, hátha van másik is.
85:12=7, marad az 1, nem jó
94:12=7, marad a 10, ez sem jó.

Tehát egy szám felel meg a kritériumoknak, ez pedig a 76.

Végigszámolással a következőképpen megy; tegyük fel, hogy az első számjegy x, ekkor a második számjegy értelemszerűen 13-x, ez a tanultak szerint felírható 10*x+(13-x)=10x+13-x=9x+13 alakban. A feladat azt mondja, hogy a 12-vel vett hányados megegyezik az utolsó számjeggyel, ami esetünkben 13-x, a maradék pedig ennél 2-vel kisebb, vagyis 13-x-2=11-x, vagyis a szám felírható 12*(13-x)+(11-x)=156-12x+11-x=167-13x alakban. Értelemszerűen ugyanazt a számot írtuk le, csak más kifejezést kaptunk, viszont ezek egyenlőek:

9x+13 = 167-13x, hozzáadunk 13x-et:
22x+13 = 167, kivonunk 13-at:
22x = 154, osztunk 2-vel:
x=7, x a keresett szám első számjegyét jelölte, ez a 7-es, a második számjegy 13-x=13-7=6, tehát a keresett szám a 76.
0