Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
383
Sos! Egy háromszög kerület 30cm. Egyik oldala 6cm-rel hosszabb mint egy másik. Van olyan oldala amelyik 3cm-rel hosszabb mint a másik.
Mekkorák lehetnek a háromszög oldalai
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Szöveges geometria feladatok
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A feladat megfogalmazása valószínűleg szándékosan homályos.

Annyit tudunk biztosan, hogy
`{(e + m + h = 30),
(e = m + 6):}`

Ebből kifejthetjük a következőket:
`e + m + h = 30`
`m + 6 + m + h = 30`
`2 * m + h = 24`

Viszont a második összefüggés nem világos, hogy mely oldalak közt áll fenn, ezért végig kell próbálgatni a lehetséges eseteket:

    • `h = m + 3`
`2 * m + h = 24`
`2 * m + m + 3 = 24`
`3 * m = 21`
`m = 21 // 3 = color(red)7`
`h = m + 3 = 7 + 3 = color(red)10`
`e = m + 6 = e = 7 + 6 = color(red)13`

Ellenőrzés:
`e + m + h = 13 + 7 + 10 = 30`

    • `h = e + 3`
`2 * m + h = 24`
`2 * m + e + 3 = 24`
`2 * m + m + 6 + 3 = 24`
`3 * m = 15`
`m = 15 // 3 = color(red)5`
`e = m + 6 = 5 + 6 = color(red)11`
`h = e + 3 = 11 + 3 = color(red)14`

Ellenőrzés:
`e + m + h = 11 + 5 + 14 = 30`

    • `m = h + 3`
`2 * m + h = 24`
`2 * (h + 3) + h = 24`
`2 * h + 2 * 3 + h = 24`
`3 * h = 18`
`h = 18 // 3 = 6`
`m = h + 3 = 6 + 3 = 9`
`e = m + 6 = 9 + 6 = 15`
`e = m + h`, azaz `15 = 9 + 6`, tehát a pontok kollineárisak, ez nem háromszög

    • `e = h + 3`
`2 * m + h = 24`
`2 * m + e - 3 = 24`
`2 * m + m + 6 - 3 = 24`
`3 * m = 21`
`m = 21 // 3 = 7`
`e = m + 6 = 7 + 6 = 13`
`h = e - 3 = 13 - 3 = 10`, ugyanaz a 3 érték mint az első esetben, ez nem külön megoldás

Szóval csak 2 megoldást találtunk, lásd a csatolt képen.
0