Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvény

Főoldal » Középiskola » Matematika
498
a 39-es kellene
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A b azt mutatja meg, hogy a lineáris függvény hol metszi az y-tengelyt; ez azért van így, mert az mx+b alakú függvényben ha x helyére 0-t írunk, akkor m*0+b=b függvényértéket kapjuk, a jelölendő pont így a (0;b) koordinátájú pont, ami pedig az y-tengelyen van. Látható, hogy ez 140-nél metszi, tehát mx+140 alakban keressük a függvényt.

x=1 esetén a függvényérték szintén leolvasható; 120. Most az a kérdés, hogy az m*1+140=m+140 milyen m esetén lesz 120, erre nem nehéz rájönni; m=-20 esetén.

Tehát a lineáris függvény x→-20x+140 alakú.
0