Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi feladatom

Főoldal » Általános iskola » Matematika
331
Az alábbi két feladatomhoz szeretnék segítséget kérni!
1. Egy 40 cm átmérőjű körmetszetű csőben másodpercenként 2 m-es sebességgel áramlik a víz. Hány köbméter víz folyik át rajta óránként?
2. Mekkora a tömege annak a 10 cm hosszú üvegprizmának, amelynek a keresztmetszete 1,5 cm oldalhosszúságú szabályos háromszög. Az üveg sűrűsége: ró= 2,4 g/köb cm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.
Más szóval a vízhozam 1 másodperc alatt megtölt egy 40 cm átmérőjű 2 m magas hengert.
Mivel az eredményt köbméterben várják és a henger magassága méterben van megadva, az átmérőt `40 cm = 0.4 m`, illetve a sugarat `20 cm = 0.2 m` formában használjuk.

`T_"henger" = r^2 * pi * m = 0.2^2 * pi * 2 = 0.08 * pi ~~ 0.251327 m^3` — ennyi folyik át 1 másodperc alatt

`0.251327 m^3 * 60 ~~ 15.079645 m^3` — ennyi folyik át 1 perc alatt

`15.079645 m^3 * 60 ~~ color(red)904.778684 m^3` — ennyi folyik át 1 óra alatt

2.
`T_"prizma" = (a^2 * sqrt(3)) / 4 * m = (1.5^2 * sqrt(3)) / 4 * 10 ~~ 9.742786 cm^3`

`9.742786 cm^3 * 2.4 g/(cm^3) ~~ color(red)23.382686 g` — ennyi a prizma tömege
Módosítva: 2 éve
1