Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
372
Szeretném kérni a segítséget 7 feladat a, b, C, D feladat. Előre is köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a)
`17 1 / 5 + 1 / 4 : 1 1 / 2 = 86 / 5 + 1 / 4 : 3 / 2 = 86 / 5 + 1 / color(green)cancel(color(black)4)^color(green)2 * color(green)cancel(color(black)2)^color(green)1 / 3 = 86 / 5 + 1 / 6 = 516 / 30 + 5 / 30 = (516 + 5) / 30 = 521 / 30 = color(red)(17 11 / 30)`

b)
`7 / 9 + 4 / 5 : 3 / 10 = 7 / 9 + 4 / color(green)cancel(color(black)5)^color(green)1 * color(green)cancel(color(black)10)^color(green)2 / 3 = 7 / 9 + 8 / 3 = 7 / 9 + 24 / 9 = (7 + 24) / 9 = 31 / 9 = color(red)(3 4 / 9)`

c)
`1 / 2 : 7 / 6 * (1 / 2 + 1 / 5) = 1 / color(green)cancel(color(black)2)^color(green)1 * color(green)cancel(color(black)6)^color(green)3 / 7 * (5 / 10 + 2 / 10) = 3 / 7 * (5 + 2) / 10 = 3 / color(green)cancel(color(black)7)^color(green)1 * color(green)cancel(color(black)7)^color(green)1 / 10 = color(red)(3 / 10)`

d)
`4 5 / 7 : (2 1 / 2 + 1 3 / 5) = 33 / 7 : (5 / 2 + 8 / 5) = 33 / 7 : (25 / 10 + 16 / 10) = 33 / 7 : (25 + 16) / 10 = 33 / 7 : 41 /10 = 33 / 7 * 10 / 41 = 330 / 287 = color(red)(1 43 / 287)`
Módosítva: 2 éve
1