Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Középiskola » Fizika
1121
Két elektromos töltéssel rendelkező, egyforma kis fémgömböt szigetelőrudakkal tartva egymáshoz érintünk, majd ismét az eredeti távolságba visszük őket egymástól.

Hogyan változik az eredetihez viszonyítva a két gömb közötti elektromos erőhatás nagysága és iránya, ha a gömbök kezdeti töltése

a. Q és -Q b. Q és Q c. Q és -3Q d. Q és 3Q

A megoldásokat azt tudom: a. F=0 b. F=F0* c. F= -1/3 F0 d. F= 4/3 F0*

*= a 0 indexbe van az F után.

Tehát csak magyarázatok kellenének, hogy miért is ezek a megoldások.
Az a és a b az még naggyából oké, arra elég lenne egy gyorsabb válasz is a biztonság kedvéért, de a c.ről és a d.ről fogalmam sincs, hogy miért annyi! Előre is Thx a Helpet:).

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A Coulomb törvény szerint `F=k·(Q_1·Q_2)/r^2`

a) Q és -Q
Eredetileg vonzották egymást (mert ellentétes a töltésük) `k·Q^2/r^ 2` erővel.
Összeérintéskor a töltések összeadódnak, aztán amikor szétvesszük őket, a fele az egyiken, a fele a másikon lesz. Vagyis a töltések kiegyenlítődnek, magyarul átlagolódnak. (Mindkettőben az összeg fele lesz, mert egyforma a két gömb.) Ez nulla, tehát nem lesz erő. A 0-szorosa lett.

b) Q és Q
Az átlag ugyancsak `Q`, vagyis nem változik semmi.

c) Q és -3Q
Kezdetben vonzzák egymást `3Q²`-tel arányos erővel. `(k·(3Q^2)/r^2)`
Az összeg `-2Q`, szétosztva `-Q` és `-Q`, ezek taszítják egymást `Q^2`-tel arányos erővel `(k·(Q^2)/r^2)`. Tehát az erő az eredeti harmada lett és ellentétes irányú, azért `-1/3`.

d) Q és 3Q
Kezdetben `3Q²`-tel arányos és taszítják egymást.
Összeg `4Q`, átlag `2Q`, egyformán ennyi lesz mindkettőn. Ekkor is taszítják egymást `2^2Q^2`-tel arányos erővel, tehát az eredeti `4/3`-a lesz.

(Nem írtam most oda a `k/r^2` tagokat, az mindig ugyanannyi és nem befolyásolja az arányt...)
0