Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud-e valaki segíteni a tömegszázalék számításban?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1627
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
13. Ha jól értem, akkor a csomag tömegének 36%-a víz, tehát a csomag 0,5*(36/100)=0,18 kg vizet, így 0,5-0,18=0,32 kg rézgálicot. Ha az egész csomagot fellhasználjuk, akkor az oldat 1%-a lesz oldott anyag, ennek 100-szorosa a 100%, vagyis 0,32*100=32 kg-nyi oldatba kerül a teljes csomag.

14a) A kérdésre azért nem a válasz, mivel az oldat tellített volt, ami azt jelenti, hogy ha még hozzáöntöttünk volna sót, akkor azt a víz már nem lett volna képes feloldani. Párolgás közben csökkent az oldószer tömege, emiatt kivált belőle a só, tehát a párolgás és a kiválás után maradó oldat szintén telített maradt, ezért nem változik a tömegszázalékos összetétel.
b) A 100 gramm 36%-a 36 gramm, ennyi só van az oldatban. Ha párolság után 6 gramm só vált ki, akkor az oldatban 30 gramm só maradt. Most az a kérdés, hogy minek a 36%-a 30 gramm; az egyenes arányosság elvét követve az 1% 30/36=5/6 gramm, a 100% 100*(5/6)=500/6=250/3 gramm, tehát az új oldat 250/3 grammos lett. Ez azt jelenti, hogy 100-(250/3)=(300/3)-(250/3)=50/3 grammal csökkent az oldat tömege, de ebben a csökkenésben a 6 gramm só is benne van, tehát (50/3)-6=(50/3)-(18/3)=32/3=~10,7 gramm veszteség lett a víz párolgásából.

15. A 250 grammos, 10 tömegszázalékos oldatban 250*(10/100)=25 gramm só van. Ha ehhez hozzáöntünk 250 gramm sót, akkor az oldat tömege 250+250=500 gramm lesz, az oldott anyag tömege pedig 25+250=275 gramm. Mivel a sóoldat 45%-on telített, ezért az 500 grammos oldat 500*(45/100)=225 gramm sót képes felvenni, az oldatban 275 gramm van, tehát 50 gramm só oldatlan marad. (Többször átellenőriztem és átnéztem a feladatot, és mindig erre jutottam, fogalmam sincs, hogy a 90,9 hogy jött ki a feladat feltevőjének.)
0