Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy zsákban..

Főoldal » Középiskola » Matematika
840
Egy zsákban 30 darab számozott golyó van. Az 1-től 10-ig számozott golyók színe fehér, a 11-től 20-ig számozottak
színe fekete, és a 21-től 30-ig számozottak színe zöld. A golyók tapintásra egyformák. Becsukott szemmel, visszatevés
nélkül kihúzunk a zsákból néhány golyót. A kihúzott golyók sorrendje nem számít. (Két húzás azonos, ha ugyanazokat
a golyókat húztuk ki.)
a) Hány golyót kell kihúzni a zsákból, hogy biztosan legyen a kihúzott golyók között fekete vagy fehér?
b) Hány golyót kell kihúzni a zsákból, hogy biztosan legyen a kihúzott golyók között fekete és fehér?
c) Öt golyót húzunk ki. Hány olyan húzás van, amelyben mindegyik golyó fehér?
d) Öt golyót húzunk ki. Hány olyan húzás van, amelyben a golyók közül legalább kettő fehér?
e) Öt golyót húzunk ki. Hány olyan húzás van, amelyben a golyók közül pontosan kettő fehér, és pontosan kettőn
10-zel osztható szám áll?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
Ha csak zöld golyókat szeretnénk kihúzni, akkor legfeljebb 10 zöld golyót húzhatunk ki anélkül, hogy fehér vagy fekete golyót húznánk (mivel 21-től 30-ig számozottak zöldek). Tehát a 11. húzásra biztosan húzunk vagy fehér, vagy fekete golyót, mivel már nem maradt több zöld a zsákban.

Így `color(red)(11)` golyót kell kihúzni, hogy biztosan legyen közöttük fekete vagy fehér.



b.)
10 zöld és további 10 (vagy fehér vagy fekete) golyó, összesen 20. A 21. húzás biztosítja, hogy mindkét színből (fehér és fekete) húztunk már, mert ekkor már csak a másik színű golyók maradhatnak.

Így `color(red)(21)` golyót kell kihúzni, hogy biztosan legyen közöttük fekete és fehér.



c.)
`"C"=((10),(5))=(10!)/(5!*(10-5)!)=(10!)/(5!*5!)=color(red)(252)`



d.)
`"C"=((30),(5))-(((20),(5))+((10),(1))*((20),(4)))=color(red)(78.552)`



e.)
`"C"=((10),(2))*((3),(2))*((25),(1))=color(red)(3.375)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
1