Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Középiskola » Fizika
1462
Hogyan tudnánk két egyforma és egyenlő töltésű kis fémgolyó közti elektromos taszítóerőt a negyedére csökkenteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A Coulomb-törvény szerint az erő fordítottan arányos a távolság négyzetével. Tehát ha az erőt negyedelni szeretnénk, akkor duplájára kell növelnünk a golyók távolságát.

A jelenlegi erő: `F=k(Q^2)/d^2`

És ha megduplázzuk a távolságot: `F=k(Q^2)/(2d)^2=k(Q^2)/(4d^2)`

A második jól láthatóan negyede az elsőnek...
Módosítva: 8 éve
0