Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
404
Egy izzó feliratai: 110 V, 300 W. Az ábrán látható módon akarjuk működtetni. Mekkora az R ellenállás értéke, ha a feszültség 230 V?
(Az ábrát csatolom)

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek aki segít! ❤


Nagyon szépen köszönöm mindenkinek aki segít!❤
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Szándékosan írtál 300 W-ot? A mellékelt képen 400 W van. Az alábbi megoldásban az általad írt szöveget tekintettem mérvadónak, és 300-zal számoltam. Ha 400-zal számolunk, akkor 44 helyett 33 Ω jön ki megoldásként.

Az izzó névleges árama `I=P/U=300/110=30/11A`, azt szeretnénk, hogy ekkora áram folyjon az áramkörben 230 V feszültség hatására. Ehhez az kell, hogy az eredő ellenállás `230/(30/11)=253/3 Omega` legyen. Az izzó ellenállása `U^2/P=110^2/300=121/3 Omega`, a soros kapcsolásban pedig az ellenállások összeadódnak, tehát a szükséges előtétellenállás értéke `253/3-121/3=44 Omega`.


0