Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítenétek ebben a kémiai számolós feladatban?

Főoldal » Középiskola » Kémia
334
Egy szénhidrogén 1 móljának tökéletes elégetésekor 132 gramm szén-dioxid keletkezik. Ugyanennek a szénhidrogénnek a teljes brómozásához mólonként 1280g brómra van szükség, miközben melléktermékként hidrogén-bromid keletkezik.
1. Melyik szénhidrogénről lehet szó?
2. Írd fel az égés és a brómozás egyenletét!

Nagyon köszönöm előre is a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, kémia, házi, szöveges, számolás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_xH_y` + `x+y/4` `O_2` `to` x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

`C_xH_y` + `Br_2` `to` `C_xBr_y` + y `HBr`

1 mol szénhidrogén elégetésekor keletkezik `132/44` = 3 mol szén-dioxid, tehát x=3

A brómozáskor a hidrogéneket cseréljük le brómra, 1280 g brómmolekula az `1280/160` = 8 mol.

A keresett szénhidrogén tehát a propán (`C_3H_8`).

`C_3H_8` + 5 `O_2` `to` 3 `CO_2` + 4 `H_2O`

`C_3H_8` + 8 `Br_2` `to` `C_3Br_8` + 8 `HBr`
0