Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni ebben a feladatban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
413
Egy dinnyetermelő 1620 kg dinnyét szállított két árusnak. A termelő az egyiknek kilogramonként 100 Ft-ért adta el a dinnye egyik részét, a másiknak kilogrammonként 80 Ft-ért a maradékot. Mindkét helyen ugyanannyi pénzt kapott.

a) Melyik árus vett több dinnyét?

b) Milyen arányban vette meg a dinnyét az első és a második árus?

c) Összesen hány forintot kapott a termelő az 1620 kg dinnyéért? Írd le a számolás menetét is!

Előre is köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szöveg alapján felírunk két egyenletet, melyből egy egyenletrendszert kapunk. Ezt kiemeléssel megoldva megkapjuk a kért adatokat.

a.)

1. egyenlet: `100x=80y`

2. egyenlet: `x+y=1.620`


Az egyenletrendszerünk tehát: `{(100x=80y),(x+y=1.620=>x=1.620-y):}` ezt kell megoldanunk behelyettesítéses módszerrel hogy megkapjuk az ismeretleneket.

`100*(1.620-y)=80y`

`162.000-100y=80y`

`162.000=180y`

`900=y`

Tehát `900 \ kg`-ot adott el a második árusnak.


A másik ismeretlent is meghatározzuk.

`x=1.620-y=1.620=720 \ kg`

Tehát `720 \ kg`-ot adott el az első árusnak.

Így értelemszerűen adódik, hogy a `color(red)(2.)` árusnak adott el többet.



b.)
`x:y=720:900=8:10=color(red)(4:5)` arányban vásárolták meg a dinnyéket.



c.)
Az első árustól: `720*100=color(red)(72.000 \ Ft)`

A második árustól: `900*80=color(red)(72.000 \ Ft)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0