Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
490
A 115 V-os hálózatra párhuzamosan kapcsoljuk a 115 Ω-os (Ohm), illetve 460 Ω-οs fogyasztókat.
A) készítsd el a kapcsolási rajzot!
B) mekkora erősségű áramok folynak a mellékállásban?
C) mennyi az áram erőssége a főágban?
D) mekkora az eredő ellenállás?

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek aki segít! ❤
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A) Szerintem ez menni fog...

B) Mellékállásban?! Nem inkább mellékágakban? A párhuzamos kapcsolás miatt mindkét fogyasztóra egyaránt 115 V feszültség jut, tehát áramaik `I_1=U/R_1=115/115=1A` és `I_2=U/R_2=115/460=0.25A`.

C) A főág árama a mellékágak áramainak az összege, tehát `I=I_1+I_2=1.25A`.

D) A párhuzamos kapcsolás képlete alapján `R=1/(1/R_1+1/R_2)=1/(1/115+1/460)=92 Omega`. Vagy ha már tudjuk a főág áramát, akkor egy egyszerű Ohm-törvénnyel is kijön ugyanez: `R=U/I=115/1.25=92 Omega`.
0