Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladatok

Főoldal » Általános iskola » Fizika
566
1)
4,5 V-os zsebtelep a 4,5 Ω-os (Ohm) és 18 Ω-os izzókat működteti sorosan.
a) rajzold le az áramkört.
b) mekkora az eredő ellenállás?
c) mekkora erősségű áram folyik az izzókon?
d) mennyi az egyes izzókra eső feszültség?

Nagyon köszönöm mindenkinek aki segít. ❤
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
a) Szerintem ez menni fog...

b) Soros kapcsolásnál az ellenállások összeadódnak, tehát az eredő `4.5+18=22.5 Omega`.

c) A feszültség 4,5 V, a teljes ellenállás 22,5 Ω, tehát az áramerősség `I=U/R=4.5/22.5=0.2A`.

d) Az átfolyó áramot ismerjük, az ellenállásokat ismerjük, innen csak egy Ohm-törvény: `U_1=I*R_1=0.2*4.5=0.9V` és `U_2=I*R_2=0.2*18=3.6V`. (Ellenőrzés: ezek összege kiadja a teljes 4,5 V-ot, úgyhogy örülünk.)
0