Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
374
Egy farmernadrág árát 20%-kal felemelték,majd amikor nem volt elég nagy a forgalom,az utóbbi árat 25 %-kal csökkentették.Most 3600 Ft-ért lehet a farmert megvenni.Mennyi volt az eredeti ára?Válaszát számítással indokolja!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`x=(3.600)/("1,2"*"0,75")=color(red)(4.000 \ Ft)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0

Tegyük fel, hogy az eredeti farmerára x Ft.

1. A farmer árát 20%-kal megemelték, így az új ár: x + 0.20x = 1.20x .
2. Amikor nem volt elég nagy a forgalom, az árat 25%-kal csökkentették az emelt árból, tehát az új ár: 1.20x - 0.25(1.20x) = 0.75 x 1.20x = 0.90x .

A probléma szövege szerint most a farmer ára 3600 Ft, tehát felírhatjuk a következő egyenletet:

0.90x = 3600.

Most számoljuk ki az eredeti árat:

x = 3600/0.90= 4000.

Tehát az eredeti ára a farmernek 4000 Ft volt.
0