Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ötösöm lesz kémiából 569. feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
380
Az ábrán látható tartályban 2dm^3 20°C-os gáz, a manométerben víz van, a vízszintek kiegyenlítettek. Hogyan változik meg a tartályban a nyomás és hogyan változnak meg a manométerben a folyadékszintek, ha az 1 cm^2 belső keresztmetszetű manométer szárába még 10 cm^3 desztillált vizet öntünk? A légnyomás 98 kPa.

A megoldókulcs a p1*V1=p2=V2 összefüggést használja, ahol p2=[98+9,807*10^-2*(10-2x)] kPa. (x cm-el emelkedik a manométer zárt szárában a vízszint) Sehol nem ad erre magyarázatot, hogy pl a 9,807 honnan jön, de paraméteres képletet sem találok sehol.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ez a `p=p_0+rho*g*h` akar lenni, ahol g = 9,807 (még csak véletlenül se 9,81 vagy 10, hogy könnyen rájöjjön az ember).

Szóval a hidrosztatikai nyomásra vezeti vissza, mint általában az ilyen manométeres feladatokat. Azt a 10 cm folyadékoszlopot felosztja 10-2x, x és x cm-re, így oldja meg.
Módosítva: 2 éve
0