Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
333
Egy szabályos gömb lufiban ideális gáz van. A 30cm átmérőjű léggömben 5°C-on a nyomás 140kPa. Ha felmelegítjük 52°C-ra, és a léggömb átmérője 1cm-el megnő, mekkora lesz benn a nyomás?
levezetéssel! Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`T_1=5 \ °C="278,15" \ K`

`T_2=40 \ °C="325,15" \ K`


`(P_1*V_1)/(T_1)=(P_2*V_2)/(T_2)=>P_2=(P_1*T_2*V_1)/(T_1*V_2)=(140 \ kPa*"325,15" \ K*(4*pi*15^3)/3)/("278,15"*(4*pi*"15,5"^3)/3)=color(red)("148,32" \ kPa)`
0