Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekházi

Főoldal » Középiskola » Matematika
453
Sziasztok!

Újfent a segítségeteket szeretném kérni, mert ebből a témakörből szinte semmit sem értek.
Akinek van egy kis szabadideje, amit rám és a házimra tudna áldozni, annak nagyon megköszönném a segítségét!
Előre is köszönöm, akárki is válaszol!

Itt van a feladat szövege:


Írd fel az A(6;3), B(-5;1), C(1;-4) koordinátákkal rendelkező egyenes (csak az A pontra vonatkozó) magasságvonalát (ma), súlyvonalát (sa), oldalfelezővonalát (fa) és középvonalát (ka)!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az egyenletük kell vagy a hosszúságuk? Mert amit megadtál egy háromszöget alkot. Mert akkor a jól értem, A ponton átmenő `a` oldal magasságvonal egyenlete kell valamint az A ponton áthaladó súlyvonal egyenlete az `a` oldal felezőpontjának korrdinátái. Középvonal? De melyik oldallal? Elég zagyva és érthetetlen megfogalmazású a feladat.

Esetleg ha kicsit konkretizálod mit is szeretnél, hogy meghatározzuk az sokat segít.
Módosítva: 2 éve
0

A 4 kérdésből 2-t azért sikerült tisztáznunk amelynek a megoldásai az alábbiak.

A magasságvonal olyan egyenes, ami az A csúcsból indul és merőleges a BC oldalra. Először meg kell határozni a BC oldal egyenletét, majd ennek segítségével meghatározhatjuk a magasságvonal egyenletét.

Előszöris a BC oldal meredekségét kell kiszámolni hiszen az merőleges a keresett egyenletre.

`m_"BC"=(y_2-y_1)/(x_2-y_1)=(1-(-4))/(-5-1)=-6/5`

Ezután behelyettesítünk az egyenes egyik alapképletésbe majd rendezéssel meghatározzuk az egyenes egyenletét.

`y-y_0=m*(x-x_1)`

`y-3=6/5*(x-6)`

`y-3=6/5x-36/5`

`y=6/5x-36/5+15/5`

`color(red)(y=6/5x-21/5)`

Ez az egyik keresett egyenesünk egyenlete. A magasság vonal egyenlete.




A súlyvonal egyenletének meghatározásához kiszámoljuk BC oldal felezőpontjának koordinátáit, hogy a meredekséget kiszámolhassuk és ugyan úgy ahogy a magasságvonalat meghatározzuk az egyenletét.

`F_"BC"((B_(x)+C_(x))/2;(B_(y)+C_(y))/2)=>((-5+1)/2;(1+(-4))/2)=>("-2";"-1,5")`

A meredeksége pedig: `m_("AF"_(BC))=(F_("BC"_y)-A_(y_1))/(F_("BC"_x)-A_(x_1))=("-1,5"-3)/(-2-6)=("4,5")/(8)=9/16`

`y-y_1=m*(x-x_1)`

`y-3=9/16*(x-6)`

`y=9/16x-27/8`

`9/16x-27/8+24/8`

`color(red)(y=9/16x-3/8)`

Ez pedig a másik keresett egyenes az `A` csúcsból húzott súlyvonal egyenlete.


Az ábra csak a szemléltetés kedvéért készült: https://www.geogebra.org/calculator/g7qmppjy
2