Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
505
Írjuk fel az AB egyenes egyenletét, ha:
a) A(0;0) és B(2010;0)
b) A(-2;-2) és B(-2;5)
c) A(1;3) és B(-1;-3)
d) A(2;-3) és B(-1;7)
e) A(-1/3; 2/5) és B(2/3;-3/5)
f) A( 27 ; 3 ) és B( 12 ;- 3 )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
`color(red)(y=0)`

b.)
`color(red)(x=-2)`

c.)
`m=(y_2-y_1)/(x_2-x_1)=(-3-3)/(-1-1)=3`

`y-y_1=m*(x-x_1)`

`y-3=3*(x-1)`

`y-3=3x-3`

`color(red)(y=3x)`


d.)
`m=(y_2-y_1)/(x_2-x_1)=(7-(-3))/(-1-2)=-10/3`

`y-(-3)=-10/3*(x-2)`

`y+3=-10/3x+20/3`

`y=10/3x+20/3-3`

`y=10/3x+20/3-9/3`

`color(red)(y=-10/3x+11/3)`


e.)
`m=(y_2-y_1)/(x_2-x_1)=(-3/5-2/5)/(2/3-(-1/3))=-1`

`y-2/5=-1*(x+1/3)`

`y-2/5=-1x+-1/3`

`y=-1x-1/3+2/5`

`color(red)(y=-x+1/15)`


f.)
`m=(y_2-y_1)/(x_2-x_1)=(-sqrt3-sqrt3)/(sqrt12-sqrt27)=(-2sqrt3)/(2sqrt3-3sqrt3)=(-2sqrt3)/(-sqrt3)=2`

`y-sqrt3=2*(x-sqrt27)`

`y-sqrt3=2x-2sqrt27`

`y=2x-2sqrt27+sqrt3`

`y=2x-2*3sqrt3+sqrt3`

`y=2x-6sqrt3+sqrt3`

`color(red)(y=2x-5sqrt3)`
0