Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldalak hossza és kerület

Főoldal » Középiskola » Matematika
396
Számítsuk ki az ABC háromszög oldalainak hosszát és kerületét egy tizedes pontossággal, ha
a) A(0;0) B(2;0) C(0;3)
b) (A(12;13) B(1;-8) C(-2;5)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
`"AB"=sqrt((b_(x_1)-a_(x_1))^2+(b_(y_2)-a_(y_1))^2)=sqrt((2-0)^2+(0-0)^2)=color(red)(2 \ cm)`

`"AC"=sqrt((c_(x_1)-a_(x_1))^2+(c_(y_2)-a_(y_1))^2)=sqrt((3-0)^2+(0-0)^2)=color(red)(3 \ cm)`

`"BC"=sqrt((c_(x_1)-b_(x_1))^2+(c_(y_2)-b_(y_1))^2)=sqrt((0-2)^2+(3-0)^2)=color(red)("3,6" \ cm)`

`"K"="AB"+"AC"+"BC"=2+3+"3,61"=color(red)("8,8" \ cm)`

Az ábra csak a szemléltetés céljából készült: https://www.geogebra.org/calculator/nekcabve



b.)
`"AB"=sqrt((b_(x_1)-a_(x_1))^2+(b_(y_2)-a_(y_1))^2)=sqrt((1-12)^2+(-8-13)^2)=color(red)("23,7" \ cm)`

`"AC"=sqrt((c_(x_1)-a_(x_1))^2+(c_(y_2)-a_(y_1))^2)=sqrt((-2-1)^2+(5+8)^2)=color(red)("13,3" \ cm)`

`"BC"=sqrt((c_(x_1)-b_(x_1))^2+(c_(y_2)-b_(y_1))^2)=sqrt((-2-12)^2+(5-13)^2)=color(red)("16,1" \ cm)`

`"K"="AB"+"AC"+"BC"="23,71"+"16,12"+"13,34"=color(red)("53,2" \ cm)`

Az ábra csak a szemléltetés céljából készült: https://www.geogebra.org/calculator/szhqvtwj
1