Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rajta van?

Főoldal » Középiskola » Matematika
393
Az alábbi pontokról számításokkal döntsük el, hogy melyek illeszkednek az O(-5;-1) középpontú, 13 cm sugarú körre.
a) (0;11)
b) (-17;4)
c) (6;-5)
d) (7;-6)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Írd fel az egyenes egyenletét annak tudatában, hogy ismered a kör középpontját és a sugarát.

A kör egyik alapképlete: `(x-u)^2+(y-v)^2=r^2`

`(x+5)^2+(y+1)^2=169`

Annyit kell csak tenned, hogy a feladatpontokban szereplő (x;y) adatokat behelyettesíted a felírt kör egyenletébe.

a.)
`(0+5)^2+(11+1)^2=169`

`169=169`



b.)
`(-17+5)^2+(4+1)^2=169`

`169=169`



c.)
`(6+5)^2+(-5+1)^2=169`

`137 ne 169`



d.)
`(7+5)^2+(-6+1)^2=169`

`169=169`


Ahol az egyenlőség fennál azok a pontok biztosan rajta vannak a körön.

Az ábra csak a szemléltetés céljából készült: https://www.geogebra.org/calculator/nr88kmem
2