Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
565
A Kérdés: "A 2020 évi nyári olimpiai játékokon a 173 magyar induló fergetegesen szerepelt. Az összes magyar érem 35% ezüst volt 30%-a arany, és emellett hét bronzérmet is szereztek sportolóink hány érmet szereztek összesen a magyarok ezen az olimpián?" A számolás is kéne, hogy tudjam hogyan jött ki az eredmény. ;)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`{:(arany, 30%, color(red)(20 - 7 - 7 = 6)),
(ezüst, 35%, color(red)7),
(bronz, color(red)(100 - 30 - 35 = 35%), 7),
(összesen, 100%, color(red)(7 * 100 // 35 = 20)):}`

A százalékokat a bronz kivételével ismerjük, tehát simán kiszámíthatjuk ha az ismert arany és ezüst százalékot kivonjuk a 100%-ból.

Miután a bronz esetében már ismerjük a darabszámot is és azt is, hogy az hány százalékot tesz ki, ebből kiszámíthatjuk, hogy hány darab a 100%.

Lévén az ezüst és a bronz százalékban ugyanannyi, nyilvánvalóan a darabra is ugyanannyi.

Végül már darabszámokat is ismerjük az arany kivételével, úgyhogy kiszámíthatjuk az ezüst és bronz darabok kivonásával az összes darabból.

Ellenőrzés:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_a_2020._%C3%A9vi_ny%C3%A1ri_olimpiai_j%C3%A1t%C3%A9kokon
Módosítva: 2 éve
0