Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
519
Sziasztok! Egy nagyon sürgős feladatom van holnapra csak sajnos most jutott eszembe az oldal! Örök hálám lenne azé aki ezt a feladatot megtudná oldani és javítana egy jeggyel a félévi jegyemen!
Másodfokú egyenlet témában van a feladat de ötlete sincs senkinek se a megoldásról
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, függvény, másodfokú, 10.osztály, Középiskola
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először is, közös nevezőre kell hozni a törteket.

A nevezők: x+1 ; 2*(x-1) ; 2*(x-1)*(x+1). Látható, hogy mindegyik kifejezés szorzással átalakítható 2*(x-1)*(x+1)-re, ezért ezt választjuk közös nevezőnek;

-az első törtet 2*(x-1)-gyel bővítjük: (5*2*(x-1))/(2*(x-1)*(x+1))
-a második törtet (x+1)-gyel bővítjük: ((x+4)(x+1))/(2*(x-1)*(x+1))
-a harmadik törtet úgy hagyjuk, ahogy van: (6x²-4x-72)/(2*(x-1)*(x+1))

Ezek alapján ezt az egyenleltet kapjuk:

(5*2*(x-1))/(2*(x-1)*(x+1)) + ((x+4)(x+1))/(2*(x-1)*(x+1)) = (6x²-4x-72)/(2*(x-1)*(x+1)), most szorzunk a nevezővel:
(5*2*(x-1)) + ((x+4)*(x+1)) = (6x²-4x-72), innen dolgozz egy kicsit te is.

Eredménynek x=-11/5 és x=6 eredményeket kapjuk, de mivel az egyenletet a természetes számok (nemnegatív egész számok) halmazán kell megoldani, ezért csak az x=6 lesz a megoldása.
0